Heerlijk recept voor pepernoten
Ingrediënten
VOOR +/- 100 pepernoten
BEREIDINGSTIJD: 30 minuten (exclusief 2 uur wachten)
- 375 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 1 Blije Kip Buitenei
- 175 gram honing
- 75 gram stroop
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel gemalen anijszaad
- snufje zout
YEY, het is bijna pakjesavond! Om de Pietjes een handje te helpen, zou je vast deze overheerlijke oud Hollandse pepernoten kunnen maken. Een heerlijk recept om samen met je (klein) kinderen te maken.
Houd er rekening mee dat het deeg zeker 2 uur in de koelkast moet rusten. Hoe langer het in de koelkast ligt, des te beter de kruiden in elkaar trekken. Begin dus op tijd, zodat je zeker weet dat iedereen van de pepernoten kan genieten.
Pak een grote mengkom en zeef de bloem en het bakpoeder hier in. Meng dit goed door elkaar met een garde. Meng vervolgens in een tweede kom de honing, stroop, speculaaskruiden, gemalen anijszaad, het Blije Kip ei en een snufje zout goed door elkaar. Doe dit totdat je een mooi egaal mengsel hebt.
Doe het bloem mengsel uit kom 1 nu beetje bij beetje in de andere kom erbij en kneed het goed totdat je een stevig deeg krijgt. Kneed een grote bal en leg deze terug in de mengkom. Dek de kom af met een stuk huishoudfolie en zet het voor minimaal 2 uur in de koelkast.
Verwarm na het wachten de over voor op 180 graden. Bestrooi je aanrechtblad (of de ondergrond die je gebruikt) met bloem en rol het deeg uit tot een dikke plak. Strooi vervolgens ook wat bloem op het deeg zodat het niet aan de roller blijft plakken. Rol vervolgens het deeg uit tot een grote plak van 1 centimeter dik. Zodra dit gelukt is hoef je het deeg alleen nog maar in blokjes te snijden ter grootte van een suikerklontje.
Als het goed is heb je nu genoeg blokjes om twee ovenplaten te vullen. Bekleed dus twee ovenplaten met bakpapier, verdeel de blokjes hierover en bak de pepernoten zo’n 10 minuten in de oven. De pepernoten zijn klaar als ze mooi goudbruin gekleurd zijn en niet te hard zijn geworden.
Laat de pepernoten eventjes afkoelen… en smullen maar!
Overige Blije kip-recepten
Blije Kip Eieren
Contact
info@blijekip.nl
0314 695 111
Raphaelstraat 6,
7031 BA Wehl